V dňoch 21. až 22. augusta 2010 sa v obci Mútne na Orave uskutočnili 5. dožinkové slávnosti. Dožinkové slávnosti organizovalo Agro Mútne,s.r.o.
Podujatie bolo veľmi pekne zorganizované a zaujímavé.
My sme sa sústredili najmä na jeden bod týchto dožinkových slávností, a to na pečenie vola.
Podľa odhadov živá váha tohto vola bola 600 kg. Čistá váha cca 280 kg. Vzhľadom na potrebu urýchlenia spracovania mäsa z vola sa mäso predpieklo a následne upravilo varením páci.
Pečenie vola poznáme napr. pri korunovačných slávnostiach v Bratislave.
Podľa slov pána Štefana Holčíka, tradícia pečenia vola pri príležitosti korunovácie panovníka skutočne v Bratislave kedysi existovala. Zdôraznil však, že posledného vola neupiekli v roku 1741 počas korunovácie Márie Terézie, ale takmer o 100 rokov neskôr v roku 1830 počas korunovácie Ferdinanda V. To potvrdzuje aj dobová rytina, na ktorej je vyobrazené pečenie vola v priekope mestského opevnenia. Štefan Holčík tiež vyvrátil tvrdenie, že prvý kus upečeného mäsa odrezal starosta mesta a ponúkol ho korunovanému panovníkovi. Ten sa totiž podľa historických faktov zúčastnil na hostine v hradnom paláci, a nie na ľudovej veselici pre poddaných.