Pečenie vola v Mútnom na Orave (21. až 22. augusta 2010)

V dňoch 21. až 22. augusta 2010 sa v obci Mútne na Orave uskutočnili 5. dožinkové slávnosti. Dožinkové slávnosti organizovalo Agro Mútne,s.r.o.
Podujatie bolo veľmi pekne zorganizované a zaujímavé.

Príloha č. 1 Pohľad na časť obce Mútne, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 2 Pozývanie hostí na 5. dožinkové slávnosti, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 3 Pozývanie hostí na 5. dožinkové slávnosti, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz

 

 

My sme sa sústredili najmä na jeden bod týchto dožinkových slávností, a to na pečenie vola.

Príloha č. 4 Štúdium mláťačky, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 5 Dovezenie vola na miesto prípravy, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 6 Vykladanie vola z nákladného auta, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz

 

 

Podľa odhadov živá váha tohto vola bola 600 kg. Čistá váha cca 280 kg. Vzhľadom na potrebu urýchlenia spracovania mäsa z vola sa mäso predpieklo a následne upravilo varením páci.

Príloha č. 7 Upevnenie vola nad budúci oheň, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 8 Zažatie ohňa pod volom, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 9 Opekanie vola nad oheňom, fotografia 22.8.2010, autor Mikuláš Trstenský

 

 

Pečenie vola poznáme napr. pri korunovačných slávnostiach v Bratislave.

Podľa slov pána Štefana Holčíka, tradícia pečenia vola pri príležitosti korunovácie panovníka skutočne v Bratislave kedysi existovala. Zdôraznil však, že posledného vola neupiekli v roku 1741 počas korunovácie Márie Terézie, ale takmer o 100 rokov neskôr v roku 1830 počas korunovácie Ferdinanda V. To potvrdzuje aj dobová rytina, na ktorej je vyobrazené pečenie vola v priekope mestského opevnenia. Štefan Holčík tiež vyvrátil tvrdenie, že prvý kus upečeného mäsa odrezal starosta mesta a ponúkol ho korunovanému panovníkovi. Ten sa totiž podľa historických faktov zúčastnil na hostine v hradnom paláci, a nie na ľudovej veselici pre poddaných.

Príloha č. 10 Dvaja Mikulášovia, fotografia 22.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 11 Mikuláš Trstenský, fotografia 22.8.2010, autor Mikuláš Trstenský  Príloha č. 12 Denis Pongrácz, fotografia 22.8.2010, autor Mikuláš Trstenský Príloha č. 13 Na druhý deň ráno, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 14 Na druhý deň ráno, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz  Príloha č. 15 Orezávanie opečených častí, fotografia 21.8.2010, autor Denis Pongrácz Príloha č. 16 Výsledok pečenia, fotografia 22.8.2010, autor Mikuláš Trstenský